Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

   A gímszarvas  ( Cervus elaphus ) – (cerb carpatin)

 

Kép

… bőgő bika a Hargitán

Élettere a lomblevelű és a tűlevelű alkotta elegyes erdőségek, ahol a termékeny talaj változatos táplálékot kínál, és biztosított számára a csend és a nyugalom.

Szívesen tartózkodik az erdők közelében kialakult két-három éves vágterekben, úgynevezett málnavész, szedres területeken, ahol az „úttörő” fa-fajok honosultak meg, mint a rezgőnyár, vörös berkenye stb.

Általánosan megállapítható, hogy a szarvasbika az őszi nász idején éri el testsúlyának maximális értékét, mely elérheti a 250-300 kg-ot is. A tehenek testtömege fele a bikáénál kb. 80-150 kg. A borjak születésükkor 7-12 kg között változik. A kifejlett szarvasbika testhossza 240-250 cm, farkhossza 12-16 cm, marmagassága 150-155 cm, a teheneké 150-120 cm, illetve 110-130 cm.

A szarvas szőrzete télen szürkés, nyáron vörösbarna, a kisborjak pettyesek.

A gímszarvasnál csak a bika visel agancsot, ez fejdísze és fegyvere is egyben, míg a vadásznak értékes trófeának számít.

Kép

Két és fél éves korától kezdődően a szarvasbika agancsát minden évben, február-április közötti hónapokban elhullatja.  (3. ábra)

A szarvas hangja, a bőgés, időszaka augusztus végétől október elejéig tart. Az időjárás nagyban befolyásoja a bőgés kezdetét és egész folyamatát, előbőgés, bőgés és utóbőgés.

A gímszarvas násza, a szarvasbőgés szeptember 10 – október 10-re tehető.

A szarvas tehén 16-17 hónapos korára ivarérett megtörténik, hogy csak 28 hónapos korára ivarérett. Vemhessége 34 hét, rendszerint 1 borjat, ritkán 2 borjat hoz a világra.

Vadászata a bőgés idején cserkészésből és lesből.

 

 

Kép


 

.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Hol vásárolhat Chocolate Slimet Magyarországon

(HeidiMorton, 2018.11.17 19:13)

Ideális esetben el kellene menniük a test nagyon gyorsan, csak úgy a gyógyulási folyamat előrehaladását őket gyorsan. Talán kérdezd meg magadtól, ha a gyógyszer valójában hoz valamit, vannak-e mellékhatások? Bactefort ára jól felszívódik, de mindig meg kell tenni, ha a kellemetlen érzés . A legtöbb ember alábecsüli a kockázatot, baktérium felvétele, vagy lépjen kapcsolatba a parazita. <a href=http://infazavr.org/>infazavr</a> »Hol Vásárolni Bactefort Természetes Gyógymód A Paraziták Számára Budapest. Hol vásárolni természetes termék bactefort Debrecen költsége Hol vásárolni baktefort a paraziták ellen Budapest. Rendelj baktefort remedy a paraziták számára Budapest Vásárolni bactefort természetes gyógymód a paraziták számára Szeged Hol vásárolni antiparazitikus termék baktefort Debrecen.