Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

A siketfajd    ( Tetrao urogallus) – ( Cocoșul de munte)

 

     A magas fenyőrégiókban, a Kárpátok egész területén otthonos.      Romániában               10000 –re tehető példányszámuk.     Az erdők fekete gavallérja.

 

Kép

... fajdkakas a Hargitán

 

   Pulykára emlékeztető, nagy madár. A fejlett kakas 4-6 kg, a tyúk 3-4 kg. Dürgőhelyeken, jellegzetes nyomok jellemzője a lefeszített szárnyéleknek kétoldalt a hóba vágódó vonala. Kitűnő a látása és a hallása. Élőhelyét, míg meg nem zavarják, megtartja, csak párzás idején keresi fel a dürgő helyeit.   Tápláléka tűlevelűek rügye, levele, erdei gyümölcsök, magok, rovarok valamint kedveli a hangyatojást.
  Párzása rendszerint április közepétől május közepéig tart. Földre rakott fészkébe 6-10 barnás foltos tojást rak a tojó. Költésideje 26-28 nap.
   Legnagyobb ellensége a hiuz, és a költőhelyeinek zavarása, valamint az erdőkitermelés és az erdőben való legeltetés.  A fajdkakas hűen tartja dürgőhelyeit.                 Dürgéskor a kakas kétféle, jól megkülönböztethető hangot ad, az ún. kaszafenés vagy köszörülés következtében süket a kakas, ilyenkor gyors mozdulatokkal lehet megközelíteni.
 

Kép

 

„a Székelyföld vadpávája”

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.