Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

       A hiúz    ( Lynx lynx ) – (Risul)

 

Kép

 

Európa, a Kárpátok legnemesebb, legnagyobb macskaféléje. Hossza elérheti orra hegyétől aránylag rövid farka végéig a 160-165 cm, magassága 60-75 cm. Súlya 20-40 kg. Színe sárgás apró fekete pettyekkel előfordul szürke és pettyezés nélküli példány is. Fülei feketék, a fülek végén hosszú, fekete szőrpamaccsal.

Rendkívül rejtett életmódja miatt jelenlétére többnyire csak nyomaiból és hátrahagyott egyéb jelekből következtethetünk. A karomfenés kb. 1 m magasságig összekarmolt fenyőtörzs, amellyel egyben a territóriumát is jelzi.

Messzehangzó nyávogását párzáskor, február- márciusban hallatja.

Vemhessége 10 hét, április-májusban 2-3 kölyköt ellik.

Tápláléka nagyon változatos a szarvastól a vaddisznósüldőig , fajdkakastól a pocokig bármilyen méretű emlőst és madarat zsákmányol.

Kép